Verschillende warmtepompen

Verschillende warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen. Die gebruiken warmte uit de bodem, water of lucht om een woning of het tapwater te verwarmen. Deze warmte wordt via een vloeistof (vergelijkbaar met koelvloeistof in auto’s) in leidingen naar het huis getransporteerd en vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht.

Voor een warmtepomp die warmte uit de aarde haalt, moet een bron worden geboord. Zo’n warmtepomp wordt vaak gebruikt om het hele huis warm te krijgen en al het tapwater te verwarmen. Als aanvulling wordt soms een zonneboiler gebruikt.

Een warmtepomp die tapwater verwarmt, heeft een groot voorraadvat met water. De spiraal in het water geeft de warmte uit de bron af en brengt daarmee het water in het voorraadvat op temperatuur.

Als laatste is er ook nog de hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een warmtepomp. Als de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft tijdens een piekmoment schakelt de condensatieketel bij om de piek op te vangen. Ook bij een zeer lage buitentemperatuur schakelt het systeem over op gasverwarming. Het systeem kijkt altijd wat het meest zuinig is. Zo zorgt een hybride warmtepomp voor lage energiekosten.

Copyright © 2013 Ten Have Installatie BV